Historiasta nykypäivään

Vuonna 1968 Irma ja Kari Isopahkala muuttivat nuorena perheenä Etelä-Ruotsiin Höganäsin savikaupunkiin, tavoitteinaan oppia ja nähdä keramiikan tekoa. Paikkakunnalla oli 16 pientä savipajaa ja joka puolella tuoksui savi.

Höganäsissä kului pari vuotta ja ympäristö tarjosi erinomaisen tilaisuuden tutustua pienimuotoiseen savenvalantaan. Ilmapiiri oli täynnä luovuutta, valoa ja nuoruuden innostusta.

Seuraavaksi tuli muutto Gustavsbergiin ja työt alkoivat isossa keramiikkatehtaassa, aluksi aika kului lautasten muovaamisen parissa ja muissa tuotantotehtävissä, sitten Kari pääsi kuuluisalle taideosastolle Ruotsin sen hetken ehkä nimekkäimmän keramiikkataiteilijan Stig Lindbergin ateljeehen. Irma siirtyi posliininmaalaus ja koristelu-osastolle erinomaisten piirrustustaitojensa siivittäminä.

Gustavsbergin vuodet olivat antoisaa aikaa kun sai työskennellä kansainvälisessä joukossa, osana ison tehtaan elämää ja tutustua laadukkaaseen käyttö- ja uniikkikeramiikan sekä luuposliinin valmistukseen. Vuonna 1972 koti-ikävä iski ja haaveet oman pajan perustamisesta alkoivat näyttää realistisilta. Paluumuuton aika oli koittanut.

Takaisin Kalajoelle muutettuaan rautakanki iskettiin routaiseen peltomaahan ja hyvää plastista punasaveahan sieltä löytyi. Työtiloina oli pieni autotalli ja polttokalustona öljykäyttöinen uuni, joka oli todella vaarallinen äkillisten räjähdystensä takia. Dreija pyöri kuitenkin ahkerasti ja kauppakin lähti lupaavasti käyntiin.

Kaksi vuotta myöhemmin verstastoiminta alkoi kunnolla pyörimään kun rakennettiin 220m² tilat nykyiselle paikalleen valtatie 8 varteen, punasavi vaihtui korkeapolttoiseen kivitavarasaveen ja polttokalusto kaasukäyttöiseen reduktiouuniin. Kysynnän myötä vuonna 1976 pienimuotoinen sarjatuotanto tuli tarpeelliseksi ja dreijaustyön tueksi alettiin käyttää myös valu- ja muovaustekniikkaa.

Vuosien varrella toiminta on kehittynyt ja työ/myyntitilat kasvaneet 1200m². Materiaali on kuitenkin pysynyt kivitavarasavessa ja työ 100% suomalaisena. Nyt keramiikkapaja elää uutta vaihetta, kun Antti Isopahkala (kolmesta pojasta keskimmäinen) siirtyi keramiikkapajan johtoon vuonna 2008. Nuorena keramiikkataiteilijana hän suunnittelee nykyiset mallistot ja toteuttaa omaa visiotaan luotsaten keramiikkapajaa tulevaisuuteen. Kari on siirtynyt täysin taidekeramiikan pariin aloittaakseen näyttelytoiminnan, vapaamman suunnan, ilman vastuuta laajemmasta yritystoiminnasta. Hänellä on työtilat keramiikkapajan yhteydessä. Irma tekee myös omaa taidettaan ja toimii edelleen koristemaalarina keramiikkapajalla.